Dej si pauzu, abys byl o krok napřed!

Fb. In.
Přijde ti, že je všechno kolem tebe najednou bez mouky, bez vajec, bez mléka, bez cukru (a bez chuti 😀 )? Je to tak! Nastala doba odlehčená a není to vždycky jenom móda, takže jestli jsi na tom stejně jako já a máš na něco z toho alergii, nezoufej – i s tím se dá žít! 🙂

Konkrétně alergie na lepek (čti pšeničnou mouku) je dneska poměrně běžnou (a mnohdy i závažnou!) diagnózou, takže jestli ti lékař potvrdil celiakii, určitě to neber na lehkou váhu! 

Neber to ale ani jako konec světa. Tady máš od nás pár rad, jak se se svou novou životní společnicí skamarádit:

1. Pšeničná mouka se dá vcelku dobře nahradit a to buď moukou rýžovou, čočkovou nebo třeba mandlovou – v obchodech najdeš spoustu variant! 🙂 Ve vaření pak všeobecně platí, že je třeba jí použít o trochu víc než mouky klasické a třeba do kynutých těst se pouštěj, až když budeš mít opravdu hodně vyvinuté skills – to je totiž, co se týče bezlepkového pečení, asi ta nejtěžší disciplína. Jinak je to ale poměrně v klidu. 

2. Plusový bod celiakie získává i za to, že se po alternativních variantách klasické mouky daleko míň přibírá. 

3. Díky tomu, že je bezlepková dieta ve výsledku zdravá a tělu prospěšná, většina moderních restaurací na celiakovu vlnu bez problémů naskakuje. V burgrárnách najdeš bezlepkové bulky, v italské restauraci bezlepkové těstoviny a pizzy a v české kuchyni například bezlepkové lívance. Stačí si jen vybrat, kam zavítáš! 🙂

4. Pravdou zůstává, že cena bezlepkových potravin je mnohdy třikrát vyšší než těch klasických. Ale i na to máme tip! Některé pojišťovny nabízejí každý půlrok příspěvek pro celiaky ve výši 3000 korun. Stačí si jen schovávat paragony a za dané období je zajít předložit (s lékařským potvrzením o diagnóze). A to samé platí pro alergiky na laktózu.

A na závěr tip na ultra dobrý bezlepkový dezert, který zvládne i začínající kuchtík!

Makové knoflíčky

Ingredience:

150 g bezlepkové mouky 

120 g mletého máku

120 g moučkového cukru

125 g másla

1 vejce

Postup:

Máslo ušlehej s cukrem a vajíčkem, potom přidej ostatní suroviny a nech směs chvilku ztuhnout v ledničce. Potom začni tvarovat kuličky o průměru dvou centimetrů a sázej je na plech s pečicím papírem. Udělej do nich důlky a do nich vlož, co chceš, podle chuti, třeba džem nebo kandované ovoce, na 20 min. to na 150 stupňů hoď do trouby a pak už jen sleduj, jak se po nich zapráší. Je to ověřené! 🙂 

PS: Povedlo se? Pochlub se! Pošli nám fotku tvého výtvoru na Facebook nebo instagram časáku Pauza!

Foto: pexels.com, Anna Bejvlová