Dej si pauzu, abys byl o krok napřed!

Fb. In.

Denní menu: korporát, rodinná, nebo byznys?

Někdo od malička sní o vlastní firmě, jiný se vidí v luxusní kanceláři, obleku a drahém autě a někdo chce mít v práci druhou rodinu. Recept na to kdo zaručeně kam a co pro to udělat tak úplně neexistuje… anebo ano? Teoretický určitě 😁

Je to vlastně úplně stejné jako s jídlem. Nadnárodní korporát, tuzemská firma nebo vlastní byznys – ani jedno není samo o sobě dobré nebo špatné. V základu stačí kvalitní suroviny, správný poměr ingrediencí, dodržet postup – a úplně nejvíc – trefit se do vlastní chuti. Jenže tu vetšinou poznáš, teprve až se pořádně zakousneš… 

Korporát 

Popis pokrmu: 

Exkluzivní jídlo servírované na dobré adrese a konzumované ve značkovém obleku. Předchází mu dobře budovaná pověst – má svojí identitu, svoje zásady a taky image zmiňovanou ve všech marketingových kampaních. Díky kvalitním vstupním surovinám tak může být jeho konečná cena vysoká. V korporátu je zkrátka velká spousta peněz a ty dobré korporáty ví, že je musí investovat do svých zaměstnanců. A taky čas od času na dobrou věc. 

Rozhodně nespoléhej, že včerejší chuť bude stejná i dnes. Všechno musí být fresh a každý den je novou výzvou k pokroku – protože není malých korporátů, je pouze malých cílů. O tom, jaká nová exotická příchuť přibude, přitom velmi pečlivě rozhoduje vedení. Na samovolné experimentování si tady rozhodně nepřijdeš (anebo ne tak často). V kuchyni totiž panuje přísná hierarchie – Chef de cuisine čili šéfkuchař – Gardemanger čili studená kuchyně – Saucier čili omáčkář – Confisseur čili předkrmy a dezerty a nesmíme zapomenout ani na výkonné šéfkuře a regionální výkonné šéfkuchaře, manažery, someliéry, číšníky…

Není podstatné pochopit celek, stačí se ujmout své práce a tu vykonávat alespoň na 110%. Odměnou je každoroční luxusní dovolená, vánoční bonusy, všeobecná prestiž a příslib kariérního postupu – protože v korporátu je vždycky kam stoupat výš. 👍

Ingredience dobrého korporátu:

dlouhodobé vize

ambiciózní cíle

společenská odpovědnost

kvalifikovaní zaměstnanci

Postup přípravy:

Stát se součástí korporátní firmy vlastně není až zas tak těžké. Jsou dvě cesty. Pokud máš nadupané CV, ovládáš alespoň dva jazyky a máš sebevědomé a profesionální vystupování, můžeš si brousit zuby rovnou na nějakou lepší pozici. Ta druhá cesta je trochu delší, začíná totiž dole. Můžeš nastoupit na méně prestižních pozicích, třeba při studiu vysoké školy, a postupně šplhat vzhůru. S dostatkem trpělivosti a snahy a hlavně budováním dobrých vztahů v rámci firmy se ale můžeš vypracovat stejně vysoko. 

Pozor na alergeny! Korporát rozhodně není pro každého.

Hierarchie a byrokracie. Pravidelná školení, korporátní postupy, nekonečné meetingy. Jasná pravidla, spousta šéfů, schvalovací kolečka na všechna myslitelná i nemyslitelná rozhodnutí. Uměle vyvolaný stres, který všechny tlačí k ještě lepším než nejlepším výkonům atd. Pro volnomyšlenkáře a kreativce to může být prostředí až toxicky nebezpečné. 

Vlastní byznys 

Popis pokrmu:

Složitá příprava, u které nemá zaručený výsledek ani zkušený kuchař. Je to totiž volná disciplína. Experiment. Pustit se do tohoto jídla chce notnou dávku odvahy a vytrvalosti. Podnikání slibuje vlastní pravidla, libovolnou pracovní dobu a spoustu peněz. Všechno může být jednou pravda, ale určitě ne na začátku. A nikdo dopředu neví, jak dlouhý ten začátek bude. Nejprve je dobré dát věcem řád, rozdělit si role a ujasnit si, co všechno zvládneš sám a s čím budeš potřebovat pomoct. Stejně jako dobrý vývar, i podnikání musí mít poctivý a nešizený základ. Při budování tě čeká nikdy nekončící pracovní doba – od devíti do pěti tady prostě neplatí – a spousta peněz.

Tolik tě to bude stát. Anebo tě to nebude stát nic, ale o to déle musíš čekat, než se ingredience rozvoní. Může se také stát, že se dřív než začneš servírovat, něco pořádně připálí a z jídla nakonec nebude nic. V každém případě ale získáš zkušenosti, které jsou k nezaplacení.

Ingredience pro úspěšný byznys:

skvělý nápad

motivace nápad rozvíjet – znát svoje PROČ to má smysl

správné načasování

štěstí

Postup přípravy:

Můžeš se vykašlat na všechny známé recepty a prostě naházet do hrnce všechno, co tě napadne. Riskuješ ale pěkně výbušný koktejl. Mnohem chytřejší bude pořídit si deset kuchařek, pořádně je nastudovat a spojením těch nejlepších rad namíchat vlastní směs. Ale pozor! Nestuduj příliš dlouho, abys nakonec neskončil jen u teorie. Pořádně nápad zvaliduj, zjisti, jestli by za tvůj produkt nebo službu někdo byl ochoten zaplatit a inspiraci hledej všude kolem sebe. Neboj se zeptat úspěšných lidí, jaká byla jejich cesta. A hlavně do toho jdi, protože kde je vůle, tam je nakonec i cesta. 💪

Alergeny:

Risk a nejistota. To je součást každého podnikání. Nikdo ti úspěch ani zisk nezaručí. Musíš zkrátka věřit a dělat vše, jak nejlépe dovedeš. Někdy skvělý nápad na byznys neklapne, protože ještě nedozrál ten správný čas a není po něm poptávka. Někdy ti plány překazí nepředvídatelná situace. Taky tě můžou zklamat lidé, kterými se obklopíš. Hrozeb je hodně. Když ale všechno klapne, opravdu to stojí za to.

Chceš, ale netroufáš si? Zkus: 

Podnikni to! – to je workshop, na kterém se dozvíš, jak bez zkušeností, kontaktů i know-how rozjet vlastní projekt. Workshop probíhá během školního semestru, trvá několik týdnů a můžeš se těšit na setkání se zajímavými lidmi. Stačí se přihlásit TADY a vyhradit si jeden večer v týdnu.

Malá rodinná

Popis pokrmu:

Dobré jídlo bez vznešených názvů nebo zvláštních přísad. Uvaříš ho podle tradičních receptů, žádná alchymie. Podává se na prostých talířích v domácím oblečení a je pro všechny, kteří si nepotrpí na luxus, ale spíš na příjemnou a přátelskou atmosféru. Neřeší se tolik čísla a výkon, ale kvalita a smysl práce.

K tomuhle jídlu nepatří vždy vizitky s lákavými pracovními pozicemi ani převratné světové novinky každý týden. Ambiciózní kuchaři budou pravděpodobně tímhle jídlem znudění, ale na své si přijdou všichni, kdo prostě jen milují vaření. Jednoduchý postup, základní suroviny, jeden hlavní kuchař, který vše řídí. Jednoduchá a přímá struktura, kde každý zná každého a rozdělení práce je jasné. Pro dobrý chod kuchyně je nezbytné, aby si všichni na place rozuměli a nevládly tu žádné žabomyší války.

Ingredience prosperující rodinné firmy:

osvícené vedení

tradice 

přátelský kolektiv

smysluplná činnost

Postup přípravy:

Pro přijetí do rodinné firmy nejsou nutně potřeba vysokoškolské tituly ani certifikáty (ale mohou být!). Samozřejmě vše závisí na zaměření společnosti, ale tady si daleko více budou vážit milého a pracovitého člověka s chutí se dále rozvíjet před zamračeným kakabusem s vyšperkovaným životopisem. V malém kolektivu totiž bude nejvíc záležet na tom, jak se dohromady všichni sehrají. Nikdo by se neměl na nikoho povyšovat, protože každý je tu něčím přínosný. V úspěšné rodinné firmě tak často najdete zaměstnance, kteří ve své práci spatřují opravdový smysl a mají z ní radost.

Alergeny:

Stereotyp a nuda. I tohle se může někomu vybavit při slovech tradice a jistota. Pro všechny, kteří milují změny, novinky a pulzující život tohle pravděpodobně nebude to nejpřirozenější prostředí (ale zase – může být). Ani pro snílky nebo ambiciózní jedince, kteří by jednou chtěli dobít svět. Rozhodně to však neznamená, že by byla pro někoho krátká stáž v malé rodinné firmě bez významu. Naopak. 😉

Prostě: Jak říkala Forrestova máma “Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.” a tak by byla škoda v životě něco nevyzkoušet, protože každá zkušenost ti přinese nějaké ponaučení. Jen dej pozor na alergeny, ve větším množství tě můžou otrávit!

A teď už jen: Dobrou chuť!

Foto: pexels.com, unsplash.com